William Morris

”Have nothing in your house that you do not know to be useful or believe to be beautiful”
- William Morris (1834-1896).

William Morris mönster och design är starkt förknippat med Arts and Craft som är en inredningsstil som idag funnits i över 100 år. Arts and Craft var en social rörelse i Storbritannien runt sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet som växte fram i takt med industrialiseringen. Rörelsens kärna grundade sig i värdet av genuint och äkta hantverk i stället för maskintillverkade föremål som massproducerades. Arts and Craft handlade även om att våga lyfta fram den personliga stilen och att inte slaviskt följa historiska trender och stilar. Det var också viktigt att stilen var tillgänglig för alla och att hantverkare skulle ha samma status som konstnärer. Med dessa värderingar skapades en stil där en lantlig idyll samt en rustik och charmigt defekt finish genomsyrade designerna. Den lantliga idyllen blev närvarande i stilen för att signalera värdet av det genuina och naturnära. Detta ser man i många av Morris mönster som bland annat Forest, Strawberry Thief och The Brook. Den rustika känslan handlade om att lyfta fram värderingen om det genuina och äkta som medföljde hantverket. Att lämna designen och föremålen defekta gjorde att den mänskliga närvaron i hantverket lyftes fram som något charmigt och vackert. Handtryckta tyger och tapeter fick ha små partier där det saknades färg och mönster behövde inte vara symmetriska till perfektion. William Morris betraktas som en av de största designerna inom denna epok och hans mönster är än idag mycket populära.

Läs mer...
Filtrera
Filtrera efter
Pris

William Morris & Co Historia

Morris & Co. grundades år 1861 av designern William Morris och hans vänner. Vid starten hette företaget Morris, Marshall, Faulkner & Co men år 1875 fick han ensam kontroll över bolaget som då döptes till det namn det heter än idag, nämligen Morris & Co. William fortsatte att producera och inspirera med sina mönsterdesigner fram till år 1940 då företaget efter två tuffa världskrig beslutade om frivillig likvidation. De lämnade efter sig en stor mönsterskatt med ett mäktigt designarkiv som köptes upp utav Sanderson. Varumärket Morris lever därför vidare än idag under licens av Sanderson vilket gör att deras mönster fortfarande säljs världen över. Idag återskapar skickliga designers klassiska mönster i nya färgställningar och varianter för att hålla detta fantastiska varumärke vid liv!

William Morris mönster

William Morris och hans designkollegor hade en otrolig känsla för färg och form. Hans originaldesigner gick ofta i en lite sotigare färgskala med pampiga mönster av blommor och djur, men idag har nya kollektioner tagits fram i både instensivare och mildare färgpaletter. På Textilgallerian kan du välja bland mängder av tyger och gardiner i William Morris mönster. Klassiker som Pimpernel, Willow Boughs, Golden Lily och Strawberry Thief är några av alla designer i sortimentet. Hitta dina favoriter bland flera olika kvalitéer och kompositioner av bomull, sammet, polyester och lin. Inom Morris & Co:s sortiment finns flera andra designers vars mönster har gjort stort avtryck och blivit tidlösa klassiker. Exempel på sådana mönster är The Brook av Alison Gee, Golden Lily av J.H. Dearles samt Bramble designad av Kate Faulkner.