Vilka rullgardiner passar dig?

Rullgardiner är ett av vår mest klassiska typ av solavskärmning och mörkläggning i hemmet. Rullgardiner finns i många olika storlekar, vävar och funktioner. För att hitta rätt rullgardin kan det vara bra att ställa följande frågor:

  1. Vilken funktion ska rullgardinen uppfylla?
  2. Hur ska du montera din rullgardin?
  3. Vilka mått ska rullgardinen ha?

1. Vilken funktion ska rullgardinen uppfylla?

För att bestämma vilken rullgardin du ska ha så är det bra att tänka på vilket behov som rullgardinen ska tillgodose. Behöver du mörklägga ett rum för bättre sömn, dämpa ljuset och minska insynen eller vill du stänga ute solens starkaste strålar för att slippa att bli bländad vid matbordet? Rullgardiner kan delas in i tre olika varianter: mörkläggande, ljusdämpande och ljusfiltrerande. Dessa tre varianter släpper in olika mycket ljus vilket gör att de passar olika bra beroende på vilket behov du vill tillgodose. Nedan kan du läsa de olika varianternas egenskaper och därefter få en uppfattning vilken rullgardin som passar dina behov bäst.

Mörkläggande rullgardiner

Vill du kunna mörklägga ett rum och stänga ute allt ljusinsläpp ska du välja rullgardiner med mörkläggande väv. Mörkläggande rullgardiner har vävar som inte släpper in något ljus, oavsett om du väljer en vit eller svart rullgardin så mörklägger vävarna till 100%. Många använder mörkläggande rullgardiner i sovrummet för en bättre sömn eller i tv-rummet för att kunna få en bra bild på tv:n även under de ljusa timmarna på dygnet. Det som är viktigt att tänka på är att även monteringen av rullgardinen är avgörande för mörkläggningen. Även fast själva väven mörklägger till 100% så kan det läcka in ljus på sidorna om rullgardinen om den inte monteras på rätt sätt. Läs mer om detta under ”hur ska du montera din rullgardin”.

Ljusfiltrerande rullgardiner

Vill du kunna få in dagsljuset men slippa bli bländad av solens direkta strålar? Då är en ljusfiltrerande rullgardin med screenväv något för dig. Dessa rullgardiner filtrerar och stänger ute solens starka strålar så du slipper bli bländad men bibehåller ljusinsläppet. Ljusfiltrerande rullgardiner brukar användas i allmänna utrymmen så som matrum, balkong och kök. Ljusfiltrerande rullgardiner har även många andra bra fördelar. De förhindrar att möbler och textilier solbleks och skyddar växter och frukter som kan stå framme på köksbänken mot det starka solljuset.

Ljusdämpande rullgardiner

Ljusdämpande rullgardiner är ett mellanting av mörkläggande och ljusfiltrerande rullgardiner och passar perfekt i rum där man vill ta bort den direkta insynen men vill bibehålla en viss mån av ljusinsläppet. Har du ett fönsterparti som exponeras ut mot vägen så kan ljusdämpande rullgardiner vara ett bra alternativ för att kunna reglera in- och utsynen från rummet.

2.     Hur ska du montera din rullgardin?

 Innan du väljer mått på rullgardinen så måste du först bestämma hur du vill montera den. Är det viktigt att minimera ljusinsläppet till max rekommenderar vi att du monterar rullgardinen utanför fönsternischen så att väven kan täcka hela fönstret med marginal vid sidorna. Om du istället strävar efter den skräddarsydda känslan så ska du montera rullgardinen i fönsternischen. Om du väljer att montera gardinen i fönsternischen så är det viktigt att tänka på att det alltid blir en glipa på varje sida om väven för att få plats med fästena. Denna typ av montering passar bra till rum där du vill att rullgardinen ska smälta in i inredningen och fönsterramen.

Montering av rullgardin utanför fönsternischen

Om du väljer att montera din rullgardin utanför fönsternischen ovanför fönstret behöver du ha några centimeters marginal på varje sida av fönstret för att inget ljus ska sippra ut längs sidorna.
Exempel: Du har ett fönster som är 116 cm brett, du väljer en rullgardin på 130 cm. Det betyder att exklusive fästena så är rullgardinens väv 126 cm och går därför ut cirka 5 cm på varje sida om fönstret vilket blir lagom för att kunna mörklägga rummet. 

Montering av rullgardin i fönsternisch

Om du vill placera din rullgardin i nischen så mäter du bara fönster-nischens bredd och drar sedan av cirka en centimeter för att ha lite marginal vid monteringen. Viktigt är att du mäter nischens bredd på fler än ett ställe, på framförallt äldre hus kan fönstrets nischmått skilja sig med över 1 cm beroende på om du mäter bredden högst upp på fönstret eller i mitten av fönstret. Vi brukar rekommendera att du mäter på tre ställen: högst upp, i mitten och längst ner i fönstret. Om du får fram olika bredder utgå från det minsta måttet när du väljer rullgardinens mått. Viktigt är att du alltid mäter med stålmåttband för bästa resultat. Med mjuka måttband på rulle kan det vara svårt att få korrekt mått. 

Exempel: Om din fönsternisch är 124,7 cm bred, beställ din rullgardin i måttet 124 cm, då har du drygt en halv centimeter tillgodo vid monteringen av rullgardinen. Du behöver inte dra av för fästena eftersom de måste få plats i nischen också. 

3. Vilka mått ska rullgardinen ha?

När du bestämt dig för vilken rullgardin du ska ha och hur du ska montera den är det storleken som är kvar. Bredden på rullgardiner finns både i standardmått och i specialmått.

Rullgardiner i standardmått

Standardlängden för en rullgardin är 165 cm, om du behöver rullgardiner till högre fönsterpartier eller till en altandörr finns modeller som är extra långa på 220 cm.  Beroende på vilken rullgardin du väljer så erbjuds olika standardmått. Men i regel finns dem från 80 cm i bredd och upp till 180 cm i bredd. Däremellan så kan utbudet av standardstorlekar variera.

Måttbeställda rullgardiner

Om du beställer rullgardiner efter specialmått så kan du själv välja den exakta bredden för ditt fönster. Fyll enkelt i det specifika måttet du behöver på dina rullgardiner så kapar vi dem åt dig. Viktigt att veta när du köper måttbeställda rullgardiner är att väven är 4 cm mindre än totalmåttet eftersom totalmåttet alltid anges inklusive fästen. Beställer du en rullgardin som är 75 cm bred blir därför vävens bredd 71 cm. Längden på rullgardinen har du inte samma behov av att specialanpassa eftersom du själv kan reglera rullgardinens längd. Däremot, som tidigare nämnt, finns det två olika standardlängder att välja mellan: 165 cm och 220 cm.

Vit mörkläggande rullgardin – vår storsäljare

Även om det finns ett brett sortiment av rullgardiner med mönster och färger så är det vår vita mörkläggande rullgardin som är den mest populära. Den har blivit Bäst i Testfakta och är ett säkert kort när du söker efter en rullgardin med bra kvalité och hållbarhet. Med denna rullgardin ingår alltid en plastkrok som du monterar på väggen för att låsa fast kulkedjan och på så sätt göra rullgardinen barnsäker.

Publicerad: 2020-03-15 08:59 Skriven av: Textilgallerian