Beställa tygprover

När man ska välja gardin eller tyg rekommenderar vi alltid att man beställer tygprover för att se hur tyget ser ut i verkligheten. Du kan beställa upp till 11 tygprover per beställning. När du får hem dina tygprover i brevlådan kan du i lugn och ro jämföra vilket alternativ som passar bäst i gardinens rätta miljö. Nedan följer några aspekter man kan tänka på innan man lägger sin tygprovsbeställning för att lättare ringa in vilka gardiner eller tyger man ska välja bland.

Tips när du väljer färg

Valet av färg är en stor del av valet av gardin eller tyg. Färger är väldigt individuellt och kan uppfattas olika beroende på personliga preferenser, miljö och sammanhang. Nedan följer några tips som kan vara bra att tänka på vid valet av färg på dina gardiner eller tyger.

När du väljer tygprover på vita gardiner

För dig som söker efter vita gardiner är det viktigt att tänka på vilka vita färger du har i ditt hem för övrigt. Om du exempelvis har kritvita väggar och beställer hem ett par gardiner i benvitt eller offwhite så finns det en risk att gardinerna ser smutsiga eller gula ut mot den kritvita väggen. Likadant om du beställer en kritvit gardin och har benvita väggar, så kommer väggen upplevas ljusgul eller smutsig.

Samma färg kan uppfattas olika

Samma färg kan uppfattas olika beroende på i vilken miljö du ser den. Hur du upplever en färg på en digital skärm kan skilja sig åt då din dator, Ipad eller mobilskärm återger färger på olika sätt bereonde på dess individuella färgupptagning. Färger kan också upplevas olika beroende på belysning, dagsljus och ett rums övriga färgval. Av dessa anledningar är det viktigt att beställa hem tygprover så att man kan se hur färgen ser ut i den miljön där gardinen eller tyget ska vara i och att man får se det direkt med sina egna ögon. Det tygprov man trodde skulle passa in bäst när man såg det på datorskärmen kanske upplevs annorlunda i ditt hem medan tygprovet du var osäker på blev det alternativ som passade perfekt. Vårt tips är därför alltid – beställ hellre hem ett prov för mycket än ett för lite! 

När du väljer färg på dina tygprover

En bra sak att tänka på när du väljer färg på dina gardiner är att tygets färg kommer att upplevas mer intensiv när den är upphängd som gardin än vad den uppfattas på ett litet tygprov. Så fort färg, oavsett sammanhang, kommer upp på en större yta upplevs den alltid mer skarpare än när du ser den på ett färgprov. När du får hem dina tygprover är det därför bra att ha detta i åtanke när du väljer färg.

Behöver jag tygprover på breda gardiner?

Har du ett brett fönsterparti eller en garderobsvägg som du behöver gardiner till? Då kan det vara bra att beställa tygprover på enbart breda gardiner. Breda gardintyger brukar ha en bredd på 280 cm – 300 cm, fördelen med dessa är att man slipper skarvar i gardinupphängningen. Innan du beställer tygprover kan det därför vara bra att ha en ungefärlig bild av hur brett täckmått dina gardiner ska ha så att du vet om du ska begränsa ditt val till enbart breda gardiner. 

Är tygproverna till för kontor eller företag?

Söker du gardiner till offentlig miljö, butik eller hotell? Då är flamsäkra tyger ett bra alternativ för dig. Inom offentliga miljöer har man i regel högre krav på brandsäkerheten, och därför är flamsäkra gardiner och tyger ett självklart val för många företag. Det som skiljer flamsäkra gardiner från andra är att tyget inte fattar eld utan ”smälter”, på så sätt kan inte branden utvecklas och spridas vidare via gardinerna. Många har även flamsäkra gardiner i privata hem för att öka brandsäkerheten. Du hittar alla våra flamsäkra gardiner här

Behöver jag tygprover för mörkläggningsgardiner? 

Vill du att dina gardiner ska ha en mörkläggande funktion? När man ska välja mörkläggande tyger eller gardiner så är det bra att veta att det finns två olika typer av vävar; Dimout- och Blackout-tyger.

Dimout-tyger är mörkläggningsklassade men mörklägger mellan 75-95 % beroende på tygets färg, ju mörkare desto bättre mörkläggning. Det som möjliggör mörkläggningen är att tyget har svarta tjocka trådar invävda i mitten av tyget. Dimout-tyger har en mjuk och följsam kvalitet som passar utmärkt till gardiner. Om du vill mörklägga ditt sovrum men fortfarande vill bevara den textila känslan i sovrummet så är dimout-gardiner det bästa alternativet för dig.

Blackout-tyger mörklägger till 100%. Blackout-gardiner är lite stelare i kvalitén vilket gör att man inte får samma mjuka fall som med dimout-gardiner. Trots den stelare kvalitén så fungerar blackout-tyger utmärkt som gardinlängder, men om du söker den där mjuka och textila känslan i gardinerna så komplettera gärna med en annan gardin som kan hänga framför blackouttyget. Beställ gärna hem tygprover på både dimout och blackouttyger för att se skillnaden. För att testa hur mycket gardinen mörklägger är ett smart tips att lägga tygprovet framför en ficklampa, då ser ni enkelt hur mycket ljus som tyget släpper igenom.

På tygernas och gardinernas produktbild är dimout-produkterna märkta som mörkläggande och blackout-produkterna som 100% mörkläggande. Se alla mörkläggningsgardiner här. 

Vad har jag för krav på skötselråden?

För att kunna hålla gardinen fin i många år framåt kan det vara bra att fundera på om man kommer ha behov av att exempelvis tvätta eller stryka den. Ska du ha gardinen i utrymmen där den utsätts för mycket smuts och stänk kan det vara bra att gardinen gåt att tvättas i maskin exempelvis. Se gärna över tygets krympmån för att säkerställa att gardinen inte blir för liten efter första tvätten så att du behöver beställa den något längre än vad du ursprungligen tänkt. Tygets skötselråd finns alltid under varje produktbeskrivning när du klickar in på en produkt.

Publicerad: 2022-01-10 15:14 Skriven av: Textilgallerian