Gardinen som inredningsdetalj och dess historia

Gardinernas Historia

Gardiner är en fantastisk inredningsdetalj. Det är få saker i hemmet som sätter så mycket prägel på ett rum som gardiner. Valet av gardiner eller till och med avsaknaden av det samma, gör ofta stor skillnad i ett rum utan att ta speciellt mycket uppmärksamhet. Ett rum utan gardiner känns ofta väldigt naket och inte lika hemtrevligt som ett rum med gardiner.

Gardinens historia är förhållandevis kort. Det har under lång tid funnits tyger som hängts upp men inte på det sätt som gardiner används. Dom hängda tygerna användes främst som bonader på väggarna eller som värmeskydd runt sängen. Fönsterna var få och relativt små under lång tid eftersom värmen läckte ut genom dessa öppningar. Det var först när energin gick att behålla i bostaden på ett bättre sätt som fönsterna kunde bli större. I och med att dessa blev större fick gardinerna sitt intåg. I Sverige är dom äldsta dokumenterade gardinerna från 1600-talet men ute i Europa fanns det tidigare än så. Till en början var det borgarna och adeln som kunde unna sig detta men med tiden spred det sig även till resten av befolkningen. Gardiner var i Sverige till en början inte bara en dekorativ inredningsdetalj, utan fyllde även funktionen av att dämpa drag och kyla från fönsterna. Till exempel var några av dom tidigaste gardinerna i Sverige tillverkade av ull, detta var förmodligen för att ull är väldigt bra på att hålla värme. I södra Europa var dom dock ofta gjorda av enkla och ljusa tyger så att ljuset skulle komma in genom fönsterna.

I dag är det däremot få i Sverige som har tankarna på värmen i val av gardiner. Är det någon eventuell funktion dom ska fylla idag så är det att vara ljuddämpande eller att ta bort solljuset. Ett rum utan textilier får väldigt lätt en ganska hög ljudnivå som många upplever ansträngande för öronen. I dessa fall är gardiner ett ypperligt sätt att göra rummet mer behagligt att vistas i.

Gardiner Idag

Även om det, även idag, finns praktiska skäl till att ha gardiner är det utseendet som styr dom flestas val. Valet styrs snarare av färg, material och mönster som kan ändra ett rums karaktär helt. Det kan gå från att kännas naket till väldigt elegant genom att sätta upp rätt sorts gardiner.

Som allt annat går det naturligtvis trender i vilken sorts gardiner man ska ha. Ibland är det väldigt trendigt att ha mycket mönster och ibland är det mest trendigt att vara utan. Vissa tider ska det vara många och olika färger medan det andra tider ska vara få och neutrala färger, som grått och vitt.

Mönster på gardinerna är ett bra sätt att göra rummet mer lekfullt, på så sätt kan du ha ett lite mer avskalat rum utan att det känns strikt. Vi har allt ifrån enkla mönster till mönster som tar väldigt mycket uppmärksamhet. Vad man helst vill ha är naturligtvis en smaksak men vårt största tips är att inte vara feg, gillar du något så våga följa den linjen.

Genom att använda enfärgade gardiner får man större valfrihet att leka med mönster på annat i rummet utan att det känns rörigt. Många vill ha en lite mer stram känsla i rummet och då är det naturliga valet ofta att vitt, grått eller någon annan neutral färg. Detta är jättebra för att inte för mycket ljus ska försvinna, glöm däremot inte bort att förmycket avsaknad av färg i ett rum kan skapa en opersonlig känsla. Att använda en mer framträdande färg på gardinerna är ett lätt sätt att göra rummet mer personligt men fortfarande behålla det stramt och elegant.

Naturligtvis ändras även trenderna gällande vilken typ av gardin som ska sitta uppe, även om det många gånger är praktiska skäl som styr vilka gardiner som passar bäst i olika rum. Vi syr alla typer av gardiner: gardinlängder, hissgardiner, öljettlängder, gardinkappor och wavegardiner, själva. Vissa tyger passar däremot bättre som vissa gardintyper än andra och därför finns inte exakt alla tyger som alla sorters gardiner.

Publicerad: 2020-01-23 08:59 Skriven av: Textilgallerian