Varför ska man ha mörkläggningsgardiner?
Varför Mörkläggningsgardiner?
Solen är fantastisk på många sätt och vis men det finns tillfällen när den inte är helt välkommen. Då är mörkläggningsgardiner ett perfekt val. Det vanligaste är att använda dessa i sovrummet för att slippa ljuset under sömnen. Man ska däremot inte förringa dessa gardiner i vardagsrummet. Det är ju få saker som stör så mycket som när solljuset speglar sig i TV:n.
Varför vill man ha mörkläggningsgardiner då, räcker det inte bara med ”vanliga” tjocka gardiner?
Svaret på denna fråga blir, nja. Tjockleken på en gardin säger egentligen ingenting om hur mycket ljus den kommer släppa igenom. Självklart finns det tjocka gardiner som håller ljuset ute tillräckligt mycket för att det ska räcka när man tittar på TV, ska sova eller för att man inte ska bli bländad när solen ligger lågt på himlen. Däremot finns det även tjocka gardiner som är väldigt glest vävda. Då kommer ljuset skina igenom och blända trots tjockleken. Anledningen till detta är att tjockleken på ett tyg inte enkom har att göra hur tyget är vävt. Det går att väva tjocka tyger av tunna garner. Däremot bestäms oftast tjockleken på ett tyg av tjockleken på sina komponenter. Tjocka garner blir helt enkelt tjocka tyger men det byter inte att väven är tät. Det är därför inte så enkelt som att ett tjockt tyg automatiskt håller solen borta.
Det finns olika typer av mörkläggande tyger, vissa stänger ute solen helt medan andra stänger ute den stora majoriteten av ljuset. Vilket du vill ha är beroende av hur känslig du är för ljuset där gardinerna ska sitta, samt hur du vill att dina gardinen ska hänga. Gardinerna som tar bort den stora majoriteten av ljuset, mellan 75-95%, är så kallade Dimouts medan dom helt mörkläggande kallas Blackouts.
Dimouts
Dimouts görs av tyger som är väldigt täta. Genom att väva tätt och väva in svarta trådar i mitten av tyget, släpper tyget inte genomen nämnvärt mycket ljus. Man kan tycka att det är stor skillnad på 75-95% i ljusgenomsläppet och det är det ju också. Denna skillnad beror i stort sett helt på vilken färg man vill ha på sina gardiner. Ljusa färger reflekterar ljuset mer och därför släpper dessa tyger igenom mer ljus medan mörka färger ”sväljer” mer av ljuset och tygerna blir därför mörkare. Det är däremot marginell skillnad på olika tillverkares ljusgenomsläpp. Det är alltså inte så att tyger från vissa leverantörer släpper igenom nämnvärt mycket mer ljus än andra leverantörers tyger.
Ljuset stängs alltså inte helt ute med dessa gardiner men det finns ju så klart en stor fördel. Dessa gardiner blir väsentligt mycket mjukare. Eftersom det bara är ett lager vävt tyg i gardinerna kommer dom också bete sig som detta. Dom blir alltså följsamma och hänger väldigt fint.
Blackouts
Blackouts görs på lite annorlunda sätt. Istället för att väva in svarta trådar i tyget laminerar man ihop två tyger. Baksidan görs av ett vaxat tyg, som i och med sin vaxning blir väldigt tätt. På grund av den laminerade avigsidan på en blackout så har färgen ingen påverkan till vilken grad tyget mörklägger, ett vitt blackout-tyg mörklägger lika mycket som ett svart.
Det som blir följden av att man laminerar tygets baksida är att kvalitén blir lite stelare. Konsekvensen av detta är att gardinerna inte blir lika följsamma och faller lika rakt som andra gardiner. Det finns naturligtvis olika blackouttyger, där vissa är mindre stela än andra men dom blir inte lika följsamma som ett dimouttyg. Man ska dock veta vad man kan förvänta sig av sådana gardiner.
Frågan man måste ställa sig är vad som är viktigast. Att precis allt ljus stängs ute eller att gardinerna är mer följsamma och hänger finare. Är det så att man t.ex. jobbar natt och behöver sova på dagen så kan man nog tumma på hängningen lite under förutsättning att man får det helt mörkt i sovrummet även under sommaren. Är man däremot inte speciellt ljuskänslig men ändå vill få det mörkt när man sover är dimouts ett bättre alternativ för sina mörkläggningsgardiner.
För att ljuset ska hålla sig ute räcker det däremot inte med att gardinerna är mörkläggande, dom måste också täcka fönstret ordentligt. Annars kommer ljuset sippra in vid sidan om gardinerna. Vi syr mörkläggande gardiner som gardinlängder, öljettgardiner och hissgardiner, då det är dessa upphängningar som passar bäst för mörkläggning. Man måste däremot komma ihåg att om en öljettgardin hänger precis över fönstret kommer ljuset komma in vid öljetterna. Vill man få bort maximal mängd av ljuset rekommenderar vi gardinlängder med montering i taket. Tänk också på att låta gardinen gå utanför fönstret. På så sätt reducerar man ljusinsläppet både över, under och vid sidan om gardinen.
Publicerad: 2020-01-29 08:59 Skriven av: