Sammet - Sammeten är här för att stanna

Olika typer av sammet

Många tror att sammet är ett material, men sammet är i själva verket en vävteknik. Vävteknikens ursprung återfinns i Italien redan på 1200-talet vilket gör sammeten över 800 år gammal. Då var sammeten endast ett tyg för den rika överklassen men idag hittar du sammeten i många olika former i de flesta hemmen. Sammet kännetecknas av en rätsida med en tät och kort lugg. Idag är sammeten trendigare än någonsin och används både till gardiner, kuddfodral, möbler, kläder och överkast. Sammet kan tillverkas i olika material och med olika lång lugg vilket gör att det finns många olika sammetskvalitéer med olika egenskaper och utseenden. Följ med i vår snabba sammetsguide för att lära dig skillnaden mellan dessa olika sammetstyper:

Äkta sammet - bomullssammet

För att man ska kunna kalla en sammetskvalité för ”äkta sammet” så måste tyget vara tillverkat i 100% bomull. Bomullssammet ger en mattare finish och har oftast kortare lugg. Äkta sammet passar perfekt för dig som vill ha sammetens exklusiva och maffiga känsla utan att det blir för glansigt och kitschigt. Varese tyg är ett exempel på en äkta bomullssammet.

Sammet i syntetmaterial

Många föredrar när sammeten har mer lyster och glans, då är sammet i syntetfiber, som exempelvis polyester, ett bra alternativ. Syntetsammet påminner mycket om den ursprungliga sammeten i silke som hade mycket lyster och glans. Varför sammet i syntet är mer populär än den ursprungliga silkessammeten är på grund av att sammet i silke både är dyrt, känsligt och opraktisk. Av dessa anledningar så tillverkas knappt silkessammet längre. Många förknippar syntetmaterial med dålig kvalitet, vilket inte stämmer. Polyester kan vara ett fantastiskt material med hög kvalitet, mycket är upp till vävtekniken och behandlingen av tyget. Sammet som är vävt i polyester passar dig som gillar sammet med mycket lyster. Syntetsammeten kan variera sitt utseende beroende på luggens längd. Exklusivare möbeltyger har ofta en väldigt lång lugg medan sammetstyger för gardinupphängning i regel har kortare lugg. Exempel: Sammet pärlgrå och Velveto.

Sammetsgardiner

Sammetsgardiner finns i mängder av olika varianter. Utöver de utseendemässiga egenskaperna så kan det vara bra att fundera över vilka behov du vill att din sammetsgardin ska uppfylla. Vill du att den ska dämpa ljusinsläppet, vara mörkläggande, täcka ett brett fönsterparti, vara rumsavdelare eller få ner akustiken i rummet?

Dubbelsidiga sammetsgardiner

När man ska ha gardiner som rumsavdelare så vill man ha en gardin som är vacker från båda sidorna, det vill säga, att tyget har sammet på både rät-och avigsida. ”Zaragoza” är vår dubbelsidiga sammet som passar perfekt till det ändamålet.

Extra breda sammetsgardiner

Har du ett brett fönsterparti som du vill kunna dra för vid behov? Då är sammetsgardiner på dubbelbredd ett perfekt alternativ. Extra breda sammetsgardiner gör att du kan täcka hela fönstret utan att behöva skarva ihop flera gardiner med varandra. Trentino sammet är på dubbel bredd, och passar perfekt som gardin.

Sammet som mörkläggande gardin

Även om sammet är ett kraftigt tyg så klassas det inte som mörkläggande. Med sammetsgardiner kan du dämpa ljusinsläppet men om du vill maximera din mörkläggning ska du välja sammetsgardiner med en blackout-behandlad baksida. Detta gör att du får en 2 i 1 lösning med sammetens exklusiva känsla och den mörkläggande gardinens funktion. Como Sammet är en mörkläggande sammetsgardin på dubbelbredd som är perfekt för dig som söker denna kombination. För maximal mörkläggning ska du montera dina sammetsgardiner i taket på skena med ett täckmått från vägg till vägg.

Ljuddämpande sammetsgardiner

Eftersom sammet är ett kraftigt tyg så har egentligen alla sammetsgardiner en ljuddämpande effekt. Denna egenskap gör sig väldigt bra i rum där du vill få ner akustiken, som rumsavdelare i större rum, kontorslokaler eller i sovrum. Ju kraftigare sammetsgardiner du har, ju mer dämpas ljudet. Du kan även påverka den ljuddämpande effekten genom att välja rätt typ av upphängning. Om du väljer sammetsgardiner med en waveupphängning fångas mycket av ljudet upp i gardinens vågor.

Tips! Gardiner i sammet ska alltid ha luggen mothårs när man drar handen uppifrån och ner på gardinen. Då fastnar inte smutspartiklar och damm lika lätt. Undantag är på mönstrade sammetsgardiner där trycket måste sättas åt andra hållet för att kunna fästa och bli snyggt.

Sammetstyger

Sammet som möbeltyg

Sammet är ett kraftigt tyg som kan ha en varierad slitstyrka. För att kunna klassas som ett möbeltyg så ska sammetstyget ha minst 15 000 Md (Martindale). Mixa och matcha bland enfärgade, strukturerade eller mönstrade sammettyger när du inreder där hemma. Köp sammet på metervara och klä om din soffa eller gamla fåtölj för att ge en ny modern look. Spana in sammetstyget Manipur från Designers Guild!

Sammet som gardintyg

Gardintyger i sammet har många fördelar. Som tidigare nämnt har sammet en ljud- och ljusdämpande effekt. Sammet ger dessutom en exklusivare och mer ombonad känsla till inredningen. Sammet är dessutom ett mångfaciterat tyg som kan användas både till gardiner, kuddfodral, möbler med mera. Detta gör att du kan skapa en röd tråd i hemmet genom att använda samma sammetstyg till dina gardiner som till prydnadskuddarna i soffan. Våra populäraste sammetstyger är vår egen sammetserie i kollektionen Utvald och Designers Guilds äkta sammetstyg Varese.  

Sammetstrenden

Sammetstrenden är här för att stanna även i år. Sammet finns i det mesta av hemmets inredningsdetaljer som gardiner, kuddfodral, möbler, överkast, draperier, sittpuffar och dukar. Sammet kan med enkla medel bidra med en mer ombonad och exklusiv känsla i hemmet, och det kanske är på grund av detta som gör sammeten så populär! Släng över ett maffigt sammetsöverkast på sängen, byt ut kuddfodralen i soffan eller häng upp ett par exklusiva sammetsgardiner i vardagsrummet så kommer du få en helt ny känsla i inredningen. Sammeten går att plocka in i både de små detaljerna som kuddfodral eller med större inredningsattiraljer som gardiner och möbler. Till hösten ser vi sammet i mörka och rostiga färger som orange, brunt, puderrosa och ockragult. Sammet går att kombineras med andra material så som linne och bomull. Att blanda olika strukturer och material ger en snygg effekt så länge man har något som knyter dem samman, som exempelvis en matchande färgskala.

Publicerad: 2019-10-07 08:59 Skriven av: Textilgallerian