Så väljer du rätt gardinmodell

Så väljer du rätt gardinmodell

Sovrummet är en miljö där fokus i inredningen ligger på att skapa en så avslappnad och harmonisk känsla som möjligt. Utöver att gardiner är snyggt rent inredningsmässigt så kan rätt val av gardiner och solskydd dessutom reglera praktiska faktorer så som ljusinsläpp, temperatur och insyn.

När det kommer till ljusinsläpp är det viktigt att förstå skillnaden mellan mörkläggande, ljusdämpande och ljusfiltrerande solskydd. Dessa begrepp påvisar graden av ljusinsläppet. Mörkläggande produkter mörklägger 100%, de ljusdämpande mellan 75-95 % (beroende på hur mörkt tyget eller väven är) och ljusfiltrerande produkter tar endast bort solens direkta strålar och tillåter ljus att komma in i rummet. Om du väljer ett blackout-tyg som gardinlängder bör du tänka på att dem är stelare i kvaliteten vilket inte ger ett lika mjukt och böljande fall så som andra tyger har. 

I sovrummet är det många som sätter dubbla skenor eller gardinstänger för att ha ett tunt tyg framför eller bakom ett par mörkläggande gardiner. På så sätt kan man variera mörkläggningen efter behov och dra för de tunnare gardinerna när man vill ha in lite ljus i rummet och dra för mörkläggningsgardinerna när man vill få det mörkt. Det ger dessutom en väldigt fin och lyxig hotellkänsla i sovrummet. Ett annat alternativ är att komplettera med en mörkläggande rullgardin och ha ett par tunna gardinlängder i fönstret. För att mörklägga så mycket som möjligt, låt gardinen löpa så nära fönstret som det går och en bra bit utanför fönsterkarmen. För dig som uppskattar morgonsolen, välj en ljusfiltrerande rullgardin och ett par tunna voile-gardiner!

Ligger ditt sovrum mot syd och väst? då blir det många soltimmar som ofta leder till höga temperaturer, sätt upp ljusfiltrerande rullgardiner eller ett par tunna voilegardiner som kan stänga ute solens direkta strålar utan att försumma det vackra dagsljuset. 


Så väljer du rätt gardinmodell

Köket är ett rum där praktiska och hygieniska faktorerna är i fokus, mat-oser och vattenstänk gör att gardinerna blir mer utsatta för smuts än i andra rum och byts därför oftare. Många väljer därför gardinuppsättningar som är smidiga att ta ner och sätta upp. I många kök finns också behovet att minska insynen när man äter frukosten eller står och diskar, men man vill inte förlora ljusinsläppet. Då är kaféstången ett populärt alternativ, denna sätter man i nedre delen av fönsterpartiet med en gardinkappa (se bild).

I de flesta kök finns det mycket bänkytor under fönsterna vilket gör att de klassiska gardinlängderna inte fungerar, men för att bevara den ombonade känslan som gardiner ger så är hissgardinen ett fantastiskt bra alternativ. Med en hissgardin kan du dessutom reglera ljusinsläppet under dagen.

Idag väljer många att ha en öppen planlösning i sina hem, framförallt mellan kök och vardagsrum. För att få en röd tråd i inredningen, ha samma gardiner i vardagsrummet och köket eller olika gardiner i samma tyg. Detta lugnar intrycken och håller ihop färgsättningarna i rummen. 

 

Så väljer du rätt gardinmodell

Vardagsrummet är vanligtvis det rum som man tillbringar mest tid i, här sker många olika aktiviteter och fritidsintressen. Med rätt val av solskydd och gardiner kan du skydda dina möbler från att blekas, ta bort reflektion i TV- och dator-skärmar, reducera insynen samt reglera temperaturen.

Har man hemmabio-system vill man ha möjligheten att stänga ute allt ljus för bästa bildkvalitet, då är mörkläggningsgardiner en bra lösning. Gardiner ger alltid en mer ombonad känsla, men man kanske har ett par andra gardiner som man tycker passar bättre med inredningen, sätt i så fall upp en mörkläggande rullgardin som komplement till de vanliga gardinerna. 

Om du föredrar mycket ljusinsläpp och vill bibehålla utsikten men ändå inte ha solen rakt i ögonen, då är en fin voile eller tunn linne-gardin ett fint alternativ. Många väljer, likt på bilden åt vänster, att ha både en ljusfiltrerande rullgardin och ett par gardinlängder i fönstret, blir supersnyggt!

För att reducera insynen är hissgardiner och plisségardiner fantastiska alternativ som enkelt går att justera. Plisségardinen ger ett lite stramare och modernare intryck medan hissgardinen ger en mjukare och ombonad finish.

Så väljer du rätt gardinmodell

Uterummet ska vara en oas för avkoppling och njutning, här vill man få in det härliga dagsljuset och njuta av utsikten. I inglasade uterum och balkonger kan det dock vara svårt att hålla en behaglig temperatur under sommarhalvåret. Med rätt solskydd kan du behålla ljusinsläppet och utsikten men ändå kunna reglera temperaturen. Det viktiga med gardinerna och solskyddet till ett uterum är att de är smidiga och lätta att justera eftersom behovet för solskydd variera under dygnet. Det skapar ett trevligare utrymme att vistas i och ger ett bättre klimat för växterna. Ljusfiltrerande rullgardiner tillåter ljusinsläpp men skärmar av från solljusets direkta strålar så att temperaturen håller sig på en bra nivå. Rullgardiner som Bella, Ruth och Titti är exempel på ljusfiltrerande rullgardiner. Denna egenskap kan du enkelt filtrera på under "funktion" på kategorin rullgardiner. För att få en mer ombonad känsla, komplettera med ett par ljusa skira gardiner!