Hotellgardiner för dina behov

I var och varannan inredningsblogg och tidning så hittar du inspirationsbilder och reportage kring hur du kan skapa hotellkänslan hemma, ofta med fokus på sovrummet. Här är gardinerna en central punkt som sätter en stor prägel på rummet för att uppnå den lyxiga och exklusiva känslan som du får på många fina hotell. Men vad karakteriserar en hotellgardin och vad behöver du för att skapa hotellkänslan? På Textilgallerian har vi en lång erfarenhet av gardiner och skräddarsyr hotellgardiner både till privatpersoner och till många hotell. Här ger vi våra tips på vad du ska tänka på om du vill ha hotellgardiner hemma.

Vad är en hotellgardin?

Hotellgardiner associerar många till en viss känsla snarare än till en specifik gardin. Men för att uppnå den känslan så är det viktigt att gardinupphängningen uppfyller följande kriterier:

  1. Hotellgardiner ska vara breda och löpa från golv till tak.
  2. Hotellgardiner ska ha en skräddarsydd känsla och inte släpa i golvet.
  3. Gardintillbehören och komponenterna ska vara av hög kvalité
  4. Hotellgardiner ska ha ett tungt och rakt fall 

1. Breda gardiner från golv till tak

På lyxiga hotell så ser du aldrig två smala gardiner som blygsamt hänger på var sida om ett stort fönster. Hotellgardiner ska ha mycket tyg och hänga på takmonterade skenor från golv till tak. Du kan antingen välja hotellgardiner på dubbel bredd eller hänga två gardinlängder bredvid varandra för att skapa illusionen av en extra bred gardin. Detta kommer ge ett pampigt intryck och är en viktig effekt för en klassisk upphängning av hotellgardiner. Genom att montera dina gardiner på en takmonterad skena så skapar du illusionen av rymd i rummet som bidrar till en extra lyxig atmosfär.

2. Skräddarsydd känsla

För att gardinupphängningen ska uttrycka samma lyx och exklusivitet som på hotell så är det viktigt att dina hotellgardiner inte släpar i golvet. Gardinerna ska hänga 1-3 cm ovanför golvet för snyggast resultat. När du måttbeställer dina hotellgardiner så kan du mäta från tak till golv och dra av ca 2 cm för att få den perfekta längden på gardinerna.

3. Gardintillbehör och komponenter av hög kvalité

Det är viktigt att dina hotellgardiner har komponenter och tillbehör av bra kvalité för att få samma känsla som på hotell. Det finns mängder av olika gardinkrokar och gardinband, men när det kommer till hotellgardiner så finns det två upphängningar som är vanligast: gardinlängder med veckband och 2-fingerkrok eller wavegardiner med rynkbandskrok. Oavsett vilken av dessa två upphängningar du väljer så är ett mjukt och följsamt gardinband en viktig komponent för ett snyggt resultat. På Textilgallerian väljer vi tillbehör och komponenter med stor omsorg för det slutgiltiga resultatet. När du måttbeställer skräddarsydda gardiner på Textilgallerian så kan du känna dig trygg med att du får gardiner med tillbehör och komponenter av hög kvalité. Förhöj den lyxiga känslan ytterligare med en dragstav för att kunna dra för gardinerna med stil.

4. Välj hotellgardiner med ett snyggt fall

När du väljer vilket gardintyg du ska ha till dina hotellgardiner så finns det många alternativ: sammetsgardiner, mörkläggningsgardiner eller polyestergardiner. Det som är viktigt är att du väljer gardiner med ett rakt och tungt fall med en följsam kvalité. Exempel på gardintyger som du ska undvika är otvättade linnetyger, stela blackout-tyger och kraftiga ulltyger. Om du väljer ett för stelt tyg så får inte gardinen samma fall och följsamma veck som man vill ha i sin hotellgardin. För att få gardinerna att falla snyggt så finns det gardintyngder som hjälper gardinen att falla tungt och rakt. Tyngdband och fingertyngder är exempel på gardintyngder som du antingen syr in eller placerar i fickor på gardinernas nederkant.

Hotellgardiner i sovrummet

De allra flesta förknippar hotellgardiner med sovrummet. I sovrummet blir hotellgardiner en fantastisk kombination av något snyggt och praktiskt. Med mörkläggande hotellgardiner kan du mörklägga ditt sovrum med stil och lyx. Många monterar sina hotellgardiner på två parallella skenor med en tunn gardin längst bak och en kraftigare mörkläggande gardin längst fram. När du vill mörklägga rummet drar du för mörkläggningsgardinerna och när du vill stänga ute solens starka strålar men få in dagsljuset så kan du dra för de tunna gardinerna. Detta blir en väldigt pampig gardinupphängning som ofta förekommer på hotell.

Hotellgardiner i vardagsrummet

I vardagsrummet kan du välja mellan flera olika typer av kvalitéer och upphängningar för att skapa hotellkänslan. Det är främst två olika hotellgardiner som du kan välja på som passar i vardagsrum: wavegardiner och gardinlängder med veckband och fingerkrok. Wavegardiner hänger ofta i många lyxhotells lobbys och lounger. Denna gardinupphängning läcker in en del ljus vilket gör att vi inte rekommenderar den i sovrum där många vill kunna mörklägga rummet. Wavegardiner karakteriseras av sina djupa jämna vågor som ger ett väldigt elegant intryck i rummet. Hotellgardiner med waveupphängning kräver en del utrymme av rummet. Om gardinen stöter emot någon soffa eller fönsterbräde så förstörs gardinens symmetriska och vackra vågor, så se över hur mycket plats du har i ditt vardagsrum för dina hotellgardiner. Räkna med att en wavegardin behöver ett djup på cirka 20 cm.

Hotellgardiner på skena

För att skapa den ultimata upphängningen för dina hotellgardiner så är gardinskenan ett måste. Gå ifrån de klassiska gardinstängerna och montera en gardinskena i taket eller högt upp på väggen. Gardinskenan är det perfekta alternativet för hotellgardiner på grund av två anledningar. Dels går skenor att takmontera vilket är en förutsättning för att få den pampiga känslan av rymd och lyx i rummet. Dessutom är gardinskenan, tillskillnad från gardinstången, ett mer modernt och stilrent alternativ som låter gardinerna stå i fokus. Med en gardinskena så får gardinerna en känsla av att de svävar i taket.

Vi hjälper dig!

Har du några frågor och funderingar kring dina hotellgardiner så kan du kontakta våra textilrådgivare. De hjälper dig kostnadsfritt att hitta de hotellgardiner som passar dig och ditt hem bäst. Du kan även beställa hem tygprover på de gardiner som du är intresserad av för att i lugn och ro välja vilken gardin du vill ha hemma.

Publicerad: 2020-03-30 08:59 Skriven av: Textilgallerian