Hissgardiner - skräddarsydda & av högsta kvalité

Hissgardiner till hemmets alla rum

Även om det är härligt med gardiner som hänger ner till golvet är det ibland inte så smidigt eller ens möjligt. I dessa fall kan en hissgardin vara det perfekta valet, speciellt om du vill kunna täcka fönstret för att få bort solljus. Denna gardintyp är väldigt mångfasetterad och ibland även lite undervärderad. Med hissgardinen kan du sätta väldigt olika typer av karaktär på ett rum. Saker som hur du sätter upp dom, hur högt upphissade dom är samt vilken typ av tyg dom är gjorda av avgör detta.

Hur hänger man upp en hissgardin?

Det finns två huvudsakliga sätt att hänga upp hissgardiner. Antingen hänger du upp den ovanför fönstret eller hänger du upp den i fönsternischen. Hängs den ovanför fönstret fäster du hissgardinen så den går en bit utanför fönstret. Genom att göra detta blir gardinen betydligt mycket mer framträdande än om den sitter i nischen. Väljer du att sätta gardinen på väggen över sitt fönster har du valfriheten att sätta den hur högt upp du vill. Genom att anpassa monteringshöjden kan du skapa en känsla av höjd i rummet. 

Vill du använda gardinen i mörkläggande syfte är detta monteringssätt att föredra eftersom man då minimerar ljusinsläppet vid sidan om gardinen. 

Det andra sättet att montera hissgardinen, i nischen, gör den betydligt mycket nättare. Gardinen kommer då smälta in mer i sin omgivning, speciellt om man väljer ett tyg som är ganska neutralt i förhållande till färgerna runtom fönstret. 

Vilka tyger passar bäst till hissgardiner?

Detta är naturligtvis en fråga om tycke och smak samt vad du har för syfte med din hissgardin. Det du ska tänka på är att en hissgardin ofta täcker en relativt stor del av fönstret även i sitt mest upphissade läge. Har du lite mindre fönster och vill bevara det ljusinsläpp du har kan det vara bra att ha ett lite skirare tyg. På så sätt tar du bort dom bländande strålarna men behåller ändå ljuset i rummet. 

Hur ska du mäta när du beställer dina hissgardiner?

Är tanken att hänga dina hissgardiner över fönstret mäter du fönsterfodret och lägger sedan till ett par centimeter. På så sätt täcker gardinen hela fönstret, så du slipper att någon del av fönsterfodret sticker ut vid sidan om gardinen. 

Vill du däremot hänga din gardin i nischen mäter du innermåttet och drar sedan av någon centimeter för att underlätta monteringen av hissgardinen. På detta sätt får du plats med din gardin och har även tagit höjd för att det inte är helt rakt. Det är inte kul om gardinen sitter perfekt i nischen vid infästningen men går emot fönsterramen längre ner i fönstret. 

Hissgardin och Roll Up

Vad är skillnaden på en hissgardin och en Roll Up? Många definierar dessa som samma sak. Huruvida detta är korrekt eller inte låter vi vara osagt men vi gör skillnad på dessa gardintyper. Hissgardinen hissar du upp med hjälp av linor medan du rullar upp roll-up gardinen. Vi skräddarsyr hissgardinerna, dom kan du alltså få i nästan alla våra tyger. Gardinerna har även lattor, alltså skenor, och tyngder insydda i sig. Detta ger den fina vattenfalls-veck.  Dom Roll Ups du hittar hos oss är däremot inte skräddarsydda utan finns bara i färdiga mått. Dessa gardiner har inte heller ett drag utan dom rullas upp till önskad höjd och knyts sedan fast med hjälp av två band som hänger runt gardinen. 

Det finns även så kallade falska hissgardiner. Detta är gardiner som ser ut som hissgardiner men som inte går att hissa upp och ner. Dom är alltså helt fasta. Denna typ av gardin har vi inte i vårt sortiment. 

Att beställa hissgardiner från oss

Våra hissgardiner har komponenter och sömnad av högsta kvalité. Precis som alla våra skräddarsydda gardiner, sys dom i vår egen ateljé, utanför Kalmar. Vi väljer noga ut delarna till gardinerna för att dom ska hålla under lång tid och alla våra tyger är kvalitetstyger. Gardinerna sys även så att det går att frigöra tyget för att tvätta det. 

När du beställer hissgardiner från oss väljer du själv höjd och bredd. Du väljer också vilken sida du vill ha draget på, höger eller vänster. Gardinerna levereras kompletta med kardborreskena för montering i vägg eller tak.

Dragen i våra hissgardiner är barnsäkra. Detta innebär att linorna inte är hopknutna längst ner utan fastsatta med en knopp som delar sig om det kommer tryck med denna. Detta är för att ingen ska kunna fastna i linorna och skada sig. 

Publicerad: 2020-01-29 08:59 Skriven av: Textilgallerian