Gardinguide - vilken gardin passar dig bäst?

Gardinlängd - välj bland flera olika upphängningar

Gardinlängden är den klassiska gardinen med flera olika upphängningsmöjligheter. Du välja att sy upp gardinlängder med veckband, multiband eller klämfåll. Detta val gör du när du valt gardinlängd och fyllt i dina mått. Dessa tre olika gardinband och upphängningar har i sin tur mängder av olika krokningar och upphängningar som gör att du kan ändra utseende och stil med samma gardin.

 • Veckbandsgardiner

  Veckbandsgardiner hängs upp med hjälp av fingerkrokar. Fingerkrokar används för att få kontinuerliga, jämna och vackra veck i din gardin. Varje krok skapar olika typer av gardinveck och upphängningar. Det finns tre olika varianter av fingerkrokar: 1-fingerkrok, 2-fingerkrok och 4-ingerkrok. Gardinlängder med 1-fignerkroken ger minst veck och bredast täckmått medan gardinlängder med 4-fingerkrok har flest veck och smalast täckmått.

 • Multibandsgardiner

  Multibandslängder erbjuder tre alternativ för din upphängning på grund av sitt multifunktionella gardinband. Du kan dels hänga upp gardinen med fingerkrok som med veckbandsgardiner. Du kan också hänga den som en wavegardin med rynkbandskrokar eller nålkrokar. Du kan dessutom trä den direkt på gardinstång genom kanalhällor.

 • Gardiner med klämfåll

  Klämfåll används när du vill hänga upp dina gardiner med gardinklämmor. Detta är en enkel upphängning som kan användas både till gardinstång och gardinskena. Klämmor hittar du under vår kategori gardintillbehör och Fingerkrokar och gardinkrokar. Tänk på att klämmans kapacitet är begränsad och enbart lämpar sig till lättare gardinupphängningar.

Öljettlängd – den enkla upphängningen

Öljettlängden är en av de vanligaste upphängningarna i de svenska hemmen. Öljetterna på våra gardiner har ett innermått på 35 mm vilket gör att dom passar till både smalare och tjockare gardinstänger.

 • Fördelar med Öljettlängder

  Med öljettgardiner krävs inga tillbehör. Det är en av dom enklaste gardinupphängningarna då gardinen bara träs på gardinstången, och sen är upphängningen klar. Öljettlängder är enkla att justera och dra fram och tillbaka längs gardinstången vilket gör dom bra som draperi eller till fönsterpartier där du ofta drar för och öppnar upp.

 • Tyger som passar för öljetter

  Öljettlängder blir som snyggast när det finns lite tyngd och tjocklek i tyget, undvik därför öljettgardiner i för tunna tyger. För mörkläggande gardiner är öljetter inte heller det bästa alternativet som upphängning. Öljetterna släpper nämligen in mycket ljus och försämrar mörkläggningen i rummet.

 • Vilken färg ska öljetterna ha?

  När du väljer öljettlängd får du även välja vilken färg du vill ha på dina öljetter. Många väljer öljetter som matchar med gardinstången då det skapar ett enhetligt intryck. Man kan även utgå från tygets färger och vad man tycker passar bäst till det. Öljetter finns att köpa i separata förpackningar om man vill byta ut sina öljetter med tiden.

Gardiner kan på ett enkelt sätt förändra känslan i ett rum och gör mycket för helhetskänslan. Varje gardinmodell har olika för- och nackdelar. I vår gardinguide kan du djupdyka i respektive gardinmodell för att hitta den rätta gardinmodellen för just ditt hem.

Läs mer...
Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.