Fördelarna med mörkläggningsgardiner

Önskar du ibland att solens strålar inte kommer in i ditt sovrum? Då ska du testa något som heter mörkläggningsgardiner. Med hjälp av dessa gardiner förhindrar man ljusinsläpp på ett effektivt sätt. Ibland kan det vara väldigt skönt att slippa morgon- & kvällsljuset för att få lite lugn och ro i hemmet - då är mörkläggningsgardiner det perfekta valet för dig!

Det finns många eleganta mörkläggningsgardiner idag, där man får möjlighet att kombinera både stil och funktion. Det som gör att ljuset inte släpps in är fodret som används på baksidan som då ger en mörkläggande funktion och på så sätt störs inte själva designen ut av gardinen. Det är väldigt enkelt att montera upp mörkläggningsgardiner och precis som vanliga gardiner använder man sig av en enkel gardinstång eller en snygg gardinskena.

Ibland kan det vara extra skönt med en god nattsömn eller hur? Ibland störs man exempelvis av ljuset som kommer in när man sitter och kollar på sitt favoritprogram på tv eller arbetar på sin dator. Genom att använda mörkläggningsgardiner kan du också minimera risken för solblekta möbler och minska värmen under de allra varmaste dagarna.

Det finns två typer av mörkläggningsgardiner med blackout, samt dimouttyger.

Blackout-gardiner mörklägger till 100 %. Vanligtvis så är mörkläggningsgardiner lite stelare i kvaliteten vilket då oftast gör att man inte får samma mjuka fall som med vanliga mörkläggningsgardiner. De fungerar dock lika bra som gardinlängder trots den stelare kvaliteten. Vårt tips till dig är att gärna komplettera med en annan gardin som med fördel kan hängas framför blackout-tyget.

Dimout-gardiner har svarta, lite tjockare trådar invävda i mitten av tyget vilket gör att själva tyget stänger ute allt ljus. Ju mörkare ton du väljer att lägga, desto mer mörklägger gardinerna. Om du ska välja mellan en vit eller svart gardin så mörklägger ungefär den vita dimout 75-80 % medan den svarta mörklägger ca 90-95 %. Det finns mängder av olika färger och varianter att välja mellan.

Vi på textilgallerian har ett stort sortiment av mörkläggningsgardiner. Här kan du välja allt från lite billigare varianter till lite dyrare, beroende på vad för typ av funktion gardinerna ska ha i ditt hem. Vi har även rullgardiner som är mörkläggande och passar till alla hem. Dessa är enkla att montera upp och kan oftast monteras i både tak och vägg. Våra mörkläggningsprodukter kan delas in i tre olika grader av mörkläggning: ljusfiltrerande, ljusdämpande och mörkläggande. Alla ljusfiltrerade produkter stänger ute solens direkta strålar så att du slipper bli bländad. Ljusdämpande produkter dämpar ljuset men mörklägger inte helt och hållet och mörkläggande produkter släpper inte in något ljus alls.

Om du behöver hjälp med att hitta rätt mörkläggningsgardiner så tveka inte på att ta kontakt med oss, vi hjälper mer än gärna till. Du fyller alltid i den färdiga längden som du vill ha på dina mörkläggningsgardiner när du beställer dem från oss. Vi syr alltid gardinerna med en dubbel fåll som gör att du enkelt kan kan lägga ner dina gardiner efter första tvätten eller vid flytt. 

Välkomna! 

Publicerad: 2020-05-07 08:59 Skriven av: Textilgallerian