Viola Gråsten
Viola var både en textilkonstnär och en tecknare, hennes verk har blivit kända för sina färgglada toner och utsvängda motiv. Viola Gråsten lyckades bemästra mer än bara mönster till ryamattor, mest känd blev hon för sina mönster på olika textilier. Hennes första mönster för NK:s textilkammare var det geometriska woodoo från år 1950. År 1951 lanserade hon även det färgstarka tyget Raff, detta tyg fick även utmärkelsen Good Design i USA år 1953. Idag tillverkas och produceras hennes mönster som tyger av Ljungbergs textil i mönster som Oomph och Hassel. Alla hennes tyger går även att måttbeställa som gardiner i flera olika modeller som panelgardiner, gardinkappor, gardinlängder och hissgardiner.
Viola Gråsten - vägen till textilkonstnär
Viola Gråsten föddes i Keuruu Finland år 1910. Violas mamma avled när hon föddes och det var därför en tuff period för familjen då pappa Sigismund Forsberg blev ensamstående med två barn. Efter att pappa gift om sig flyttade dom år 1920 till Rantasalmi då Sigismund påbörjade sina studier, han hamnade snart in i en alkoholmissbruk vilket ledde till skilsmässa år 1923. Viola Gråsten levde då under knappa förhållanden tillsammans med sin pappa tills hon blev adopterad av Anna Gråstens bror Ernst och fick då efternamnet Gråsten. Under åren 1932-1936 utbildade sig Viola Gråsten sig på centralskolan för konstflit där hon handplockades till Finska Handarbetets Vänner där hon arbetade som mönsterskapare.
Viola Gråsten - karriär
Under andra världskriget så rådde det brist på ull i Finland vilket blev problematiskt för textilverksamheten i Finland. Därför sökte sig Viola Gråsten sig till Sverige och fick senare jobb på NK:s vävkammare då Astrid Sampe blivit imponerad av hennes hantverk. Under sin tid på NK fortsatte Viola att arbeta med ryamattor i färgstark och expressiv anda. Motiven och de olika mönstren var färgstarka och glödde av färger, ibland var det blått och rött och ibland var det svart och lila. På Röhsska Konstslöjdmuseet i Göteborg år 1949 ställde Viola ut sin design tillsammans med Astrid Sampe, detta var det definitiva genombrottet för Viola Gråsten.