Olle Eksell

Olle Eksell är en svensk tecknare och grafisk formgivare som var aktiv mellan 30- till 90-talet. Hans mest kända verk är hans version av Mazettiögonen på kakao-paketet som har blivit så ikoniska att dom än idag produceras som posters, brickor och andra inredningsartiklar till privata hem. Olle har även designat mönster för tryckt textil som Italiensk blomsterhylla, Art och Fåglarna Berättar. Dessa mönster har blivit tidlösa klassiker som än idag går att köpa som gardiner, kuddfodral, brickor och tyg på metervara.

Läs mer...
Filtrera
Filtrera efter
Kategori
Pris
Färg
  1. Multi 11 artiklar
  2. Röd 1 artikel
  3. Svart 5 artiklar
  4. Transparent 3 artiklar
  5. Vit 11 artiklar

Olle Eksell Historia 


Olle Eksell växte upp vid insjön i Kopparbergs län. På grund av att hans pappas företag började gå sämre genomled familjen en period där dom var tvungna att flytta och börja om i en annan stad. Detta resulterade dessvärre med att hans pappa gled ifrån familjen när han skaffade ett nytt jobb som inte heller gick bra, så till den grad att kontakten bröts. Efter detta flyttade Olle till Stockholm där hans mamma fick jobb som sömmerska, här öppnades en ny värld för Olle då han fick upp intresset för textil och konst. I början av 40-talet flyttade Olle Eksell till USA för att påbörja sina studier vid The Art Center College of Design i Los Angeles i Kalifornien, där träffade han sin fru Ruthel. Eksell hade under sin barndom fascinerats av landet USA, drömmen om USA kom allt närmare efter att Olle blivit kompis med amerikanare under andra världskriget då dem var stationerade i Stockholm. Efter studierna återvände Olle Eksell tillsammans med sin fru till Stockholm, hans nya arbetsplats blev nu Gärdet i Stockholm. Under 50-talet var Olle Eksell en av Sveriges ledande grafiska formgivare, det var även då ha designade dom ikoniska Mazetti-ögonen.

 

Olle Eksell Textil 

 

Även inom textilbranschen har Olle Eksell gjort sig ett namn i den svenska design traditionen. Han har ritat mönster som Italiensk Blomsterhylla, Fåglarna berättar och Art som alla tre produceras än idag av Almedahls. Härliga färger, humor och kreativitet genomsyrar hans design. Att inreda med textilier av Olle Eksell adderar personlighet och karaktär till hemmet och passar perfekt för den som vill inreda med klassiska mönster som håller över tid. Hitta dina favoriter bland gardiner, tyger, vaxdukar, kökshanddukar och brickor i hans fantastiska mönsterskatt!