Maria Åström

Mönsterformgivare med ateljé i Stockholm som under sommarhalvåret bor och verkar utanför Simrishamn. Hennes sätt att ta fram textilmönster är en långsam och hantverkarmässig arbetsprocess där hon först gör en skiss av sitt motiv för att därefter skapa en målning av mönstret för att slutligen trycka det på tyg.

”Jag vill veta exakt hur bladen fäster vid stjälken, och hur kronbladen förhåller sig till varandra. Men om ett så kallat naturalistiskt mönster blir alltför perfekt, så blir det tråkigt. Därför undersöker jag naturens egen imperfektionism, som den gestaltar sig i till exempel i ett maskstunget blad. Det är den lilla detaljen som tillför något intressant till mönstret.” 

Efter sin utbildning på Beckmans skola i slutet av 60-talet började Maria först arbeta som illustratör och började på 1980-talet att trycka tyger själv. När hennes kapacitet att producera tyger inte räckte för efterfrågan inleddes ett samarbete med Ljungbergs och Svensk Slöjd AB. Sedan början på 90-talet ingår Marias tyger i Ljungbergs kollektion. 

Framåt Bakåt Visa alla 0 produkter | Sida 1 av 0 |
0 produkter | Sida 1 av 0 | Framåt Bakåt