Astrid Sampe

Astrid Sampe är en av Sveriges viktigaste personer inom svensk textil under 1900-talet. Hon gjorde inte bara ett enormt avtryck i sin roll som designer utan även som entreprenör där hon lyfte fram andra framstående designers och uppmuntrade till en estetik där man vågade använda mer färg och kreativitet. Under sin ledning för NK:s textilkammare från 50-talet togs tidlösa mönster fram som lever kvar och produceras än idag. Astrid Sampes inspiration beskriver hon själv kommer från den mondrianska stilen som signifieras av strikta geometriska former och linjer.

Läs mer...
Filtrera
Filtrera efter
Kategori
Pris
Färg
  1. Blå 8 artiklar
  2. Grön 9 artiklar
  3. Orange 1 artikel
  4. Transparent 1 artikel
  5. Vit 8 artiklar

Astrid Sampes historia


Astrid Sampe växte upp i textilstaden Borås där hennes pappa Otto var strumpfabrikant. På så sätt kom hon in i textilbranschen tidigt i livet. Astrid började tidigt forma mönster som hon sedan sålde till fabriker. I takt med hennes mönsterskapande blev det självklart att hon ville utbilda sig vidare inom textil. Mellan år 1928 till 1932 studerade Astrid Sampe vid den högre Konstindustriella skolan. Efter att Astrid hade varit på studieresor i Italien, Tyskland, England anställdes hon av Nordiska Kompaniet i Stockholm som ansvarig chef för den nystartade textilkammaren. Som chef på NK:s textilkammare skulle Astrid Sampe göra ett enormt avtryck inom svensk textil. Dels skapade hon en rad ikoniska mönster men anställde också andra designers som Stig Lindberg och Marianne Westman som även dom skapade designhistoria med nyskapande tygmönster. Astrid hade helt enkelt ett öga för vad folket behövde och ville ha i sina hem och visste vilka formgivare som kunde komma med nyskapande men samtidigt folkliga mönster.

 

Astrid Sampes Textilier


Astrid Sampe var en väldigt skicklig designer, men även en entreprenör eftersom hennes driv syntes från dag ett från det att hon blev ansvarig för NK:s textilkammare. När hon lanserade den idag kända och ikoniska “Linnelinjen” så blev det snabbt en folkkär favorit i folkhemmen. Hon designade även bordsdukar, servetter och handdukar som fick nya storlekar för att passa de moderna hemmen. Hennes mest kända verk är Persons kryddskåp som Almedahls producerar än idag. Persons kryddskåp är än idag en favorit för dom som älskar 50-talets retrostil. Astrids mönster finns att köpas som både gardiner, metervara, kökshanddukar, brickor och underlägg i flera olika färgställningar.